Bez Odkładania

Bez Odkładania

Zdrowe odżywanie – bez odkladania

konsultacje on-line
8:00-20:00
604-693-213
Menu
  • Strona główna
  • Filozofia “Bez odkładania”
  • Blog
  • galeria bento dla dzieci
  • jadłospisy i przepisy
  • Izabela Cząstkiewicz – ZnanyLekarz.pl

Grzyby tylko od święta?

Brak komentarzy
| praktyczne narzędzia

Poczułam magię świąt. Poczułam i zapach grzybów! Polacy kochają je zbierać, w tradycyjnej kuchni mają stałe miejsce, którego nikt nie kwestionuje, ale od lat uznajemy je właściwie głównie jako dodatek smakowy a nie źródło cennych właściwości. Zadziwia mnie zawsze to jak nagle odkrywamy na nowo koło z wykorzystaniem nauki, podczas gdy nasi przodkowie intuicyjnie „to” […]

Read More »

Kogo właściwie karmisz? Jak poprawić swój stan zdrowia odżywiając bakterie jelitowe.

Brak komentarzy
| praktyczne narzędzia

Na start mały test: policzcie szczerze, ile rodzajów roślin zjadacie w tygodniu – wystarczy zajrzeć do lodówki lub na ostatni rachunek ze sklepu: 5? 10? A może 20? Otóż dla zdrowia waszych jelit powinniście średnio doliczyć się ok 30! Różnorodność roślin = różnorodność błonnika = różnorodność bakterii jelitowych Dlaczego różnorodność jest tak ważna i kogo […]

Read More »

Co ma wspólnego Alphonse de Lamartine z glutenem?

Brak komentarzy
| praktyczne narzędzia

Sama nie wiem skąd mi się wzięła tak szalona analogia, ale świeżo po wykładzie nt. wskazań do eliminacji glutenu z diety ogarnęło mnie ogromne współczucie dla wszystkich, którzy musieli pożegnać chrupiące bułeczki. W tym też miejscu właśnie pojawił się w pierwszym odruchu Lamartin ze swoim słynnym zdaniem „Un seul être vous manque, et tout est […]

Read More »

„Na zdrowie!” Czyli jak pić i żyć?

Brak komentarzy
| żywienie na codzień

Umówmy się – picie alkoholu to raczej przyjemność a nie konieczność. Abstynenci nie mają, co prawda, żadnych negatywnych konsekwencji dla zdrowia z faktu niepicia, ale zwykle gorzej się bawią. E​tanol sam w sobie to silny psychoaktywny i rakotwórczy związek. Wpływa bezpośrednio na żołądek, mózg, serce, woreczek żółciowy i wątrobę, na poziom lipidów (cholesterolu i trójglicerydów) […]

Read More »

Czy warto słuchać reklam – wszystko co powinniście wiedzieć o witaminie D i jej suplementacji

Brak komentarzy
| żywienie na codzień

Zbliża się wiosna, więcej słońca, a reklamy suplementów z witaminą D nadal  nas atakują. Gdy pytam znajomych czy wiedzą jaki mają poziom tej witaminy w surowicy odpowiedzi dostaję różne, zwykle niewiele osób to sprawdza, tym bardziej suplementuje.  Co prawda czasy, kiedy cierpieliśmy masowo na krzywicę z niedoboru witaminy D już minęły, ale statystyki wcale nie […]

Read More »

Wczorajsze ziemniaki, czyli dlaczego warto jeść skrobię oporną?

Brak komentarzy
| praktyczne narzędzia

Skrobia oporna, po ponad 80 latach od jej odkrycia, doczekała się właściwej uwagi. Ziemniaki lub makaron z wczorajszego obiadu źle nam się kojarzą i zwykle nie podejrzewamy, że w takiej formie mogą mieć jakieś prozdrowotne walory. A tymczasem świeżo ugotowane znacznie szybciej podniosą nam glikemię niż ich zimna porcja, w dodatku będą mniej kaloryczne! Jak […]

Read More »

Po co mi dietetyk i czy mogę schudnąć bez niego? Moje małe „quick wins”!

2 komentarze
| praktyczne narzędzia

  Wysłałam link mojej nowej strony do kuzyna (którego serdecznie pozdrawiam). Odpisał „dzięki, ale to nie dla mnie, zbyt lubię pierogi”. Dla wielu z nas dietetyk to bardzo zły człowiek, który na wstępie pozbawia nas wszystkiego co lubimy i każe liczyć kalorie. Czy ten dietetyk jest nam do czegoś potrzebny i czy możemy sobie pomóc bez […]

Read More »

Warzywa i owoce z puszki – jeść czy nie jeść i jak nie zwariować?

Brak komentarzy
| żywienie na codzień

Dla przeciętnego Polaka 5 porcji warzyw dziennie to ogrom zielska i nadal wyzwanie. Powody ku temu są pewnie różne: męcząca „obróbka skrawaniem”, preferencja innych smaków, brak świadomości żywieniowej i utrwalone przez lata nawyki. Część z nas sięga po warzywa i owoce z puszki. Czy to dobra alternatywa? Warzywa świeże są bezsprzecznie najlepszą i zalecaną opcją, […]

Read More »

Jak „ulepić swoja świnkę”, czyli skąd wziąć czas na przygotowanie posiłków i czy warto się poświęcać?

Brak komentarzy
| Bento dzieci

Moja fascynacja rozwiązaniami japońskiego bento nie gaśnie, nie tylko ze względu na prostotę i bogactwo pomysłów, ale też świetne rozwiązania dla dzieci. Jak co rano wstałam o 6:00 i rozpoczęłam dzień od przygotowania ‘śniadaniówki’ do szkoły. Z kolacji została mi garść ryżu ulepiłam więc na szybko małą świnkę, która w towarzystwie warzyw i tradycyjnych kanapek ożywiła lunchbox […]

Read More »

Estetyka posiłku dla dziecka: czy bento zachęci dzieci do zdrowego jedzenia?

Brak komentarzy
| Bento dzieci

    Badania pokazują, że 94,4% rodziców zapewnia swoim dzieciom drugie śniadanie do szkoły, a połowa z nich – samodzielnie przygotowuje im kanapki (nie wiem niestety co dostają dzieci tej drugiej połowy). Tylko 8% rodziców dodaje do śniadaniówek warzywa lub owoce! Nieco odetchnęłam czytając, że tylko 2% rodziców daje swoim dzieciom słodkie przekąski, a prawie 3% […]

Read More »

Nawigacja po wpisach

1 2 Następny

Kontakt

Izabela Cząstkiewicz

e-mail: czastkiewiczizabela@gmail.com

tel.: 604-693-213

Izabela Cząstkiewicz

Dietetyk

0 opinii

Umów wizytę

Izabela Cząstkiewicz – ZnanyLekarz.pl

Szukaj

O tej stronie

Dla wszystkich tych, którzy nie chcą odkładać – na jutro, na później, dodatkowych kilogramów, czy myślenia o sobie.

Śledż mnie na:

Śledź mnie na: InstagramŚledź mnie na: Facebook

Bez Odkładania 2025 . Powered by WordPress